Kilen kapell

På slutten av 1800 tallet, sansynelig i forbindelse med at Kilen fikk skole, var det også et sterkt ønske om å få bygget en kirke i Kilen. Veien til Kviteseid kirke var lang og ofte kunne den være strabasiøs. Den gangen lot det seg ikke gjenomføre men på et møte 27. januar 1945 ble saken tatt opp igjen og kvinnene i Kilen gikk i gang med utloddning og innsamling. Kviteseid kommune stilte seg velvillig og gav økonomisk støtte. Familien Aaal gav også løfte om å gi støtte til byggingen og gav grunn til den nye kirka. Grunnarbeidet og støpingen ble utført på dugnad og med støtte i fra kirkefondet kunne en nå utlyse andbud på byggingen. Byggmester Kjetil Gjeldstad fikk anbudet og på fire månder ble kapellet reist. Arkitekt var Torjus Bjåne som tidligere hadde tegnet Hovden kapell i Bykle.Prekestolen er noe utenom det vanlige og et skogskapell verdig. Den er laget av et nærmere 500 år gammelt asketuntre fra gården Omtveit i Brunkeberg. Endre Sandland har formet og bearbeidet prekestolen. Krusifikset er også spesielt, det er utskåret fra en bjørk i prestegårdsalleen (Moen gård), det er skåret ut i helved av Marit Andersen som dengang var bare femten år.
Orglet er et harmonium og er gitt av fru Karen Aall. Den 11.09.1958 kunne det nybygde kapellet i Kilen vigsles og det var stor festivitas og et flott sensomervær, alle innbygeren i Kilen møtte opp og det kom også mye folk utenfra, Kilen som dette året hadde fått veiforbindelse til Garvik opplevde en tilstrømning av menesker som de aldri tidligere hadde opplevd. Hvor mange som var til stede er noe usikert, noe mener over femhundre andre tror det var over tusen, i en artikel som er fra vigslingen står det ; " Over 1000 menesker hadde funnet veien til kapelltomten. 2 fullstappede båter hadde lagt ut fra Kviteseid om morgenen med kirkegjester. I alt 117 person- og lastebiler samt 3 busser ble notert i Kilen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.01 | 05:00

Aldeles flott arbejde om grunnkulturen og stedene i Kilen.

Mange takk Svein Holberg. Kultur personen i Kilen.

...
03.05 | 15:08

Flott innsats - stor takk skal alle dugnadsdeltagere ha! Beste hilsen en som har røtter i Kilen og flere slektninger på kirkegården

...
17.01 | 07:52

Lest med med stor interesse - flott sted, Kilen.

...
18.09 | 16:39

...
Du liker denne siden